Instagram feed of Onderwijs&IK with posts about escape rooms.

Een escape room in de klas? Hoe dan?

Tegenwoordig zijn er veel onderwijs gerichte bedrijven die escape rooms aanbieden voor in het klaslokaal. Dit geldt ook voor ons. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, zo'n escape room? En draagt het eigenlijk wel bij aan de ontwikkeling van de leerlingen? Dat gaan we je in deze blog haarfijn uitleggen. 

Escape rooms zijn een speelse manier om in te spelen op de ontwikkeling van de executieve functies van je leerlingen. Je leerlingen leren op een dieper niveau nadenken over vraagstukken, terwijl ze zelf vaak niet eens doorhebben hoe hard ze hun hersenen laten kraken! De escape rooms maken de leerlingen in groepjes. Ze oefenen dus ook direct met hun samenwerkend vermogen. Wie doet wat? Pak je een leidende rol? Of blijf je op de achtergrond? Beslissen jullie als team om alle opdrachten samen te maken of doet iedereen een eigen puzzel en dus hun eigen ding?

Escape rooms met een thema

Het spelen van een escape room kun je koppelen aan het thema waar je op dat moment in de klas aan werkt. Denk bijvoorbeeld aan onze escape room over de Tweede Wereldoorlog. Het is erg fijn dat je tijdens het behandelen van het thema 'oorlogen' de leerlingen aan de slag kan zetten met een escape room die hier helemaal bij past!

Escape rooms kun je op meerdere manieren inzetten in je groep. Wij maken afwisselend gebruik van de volgende drie manieren:

  1. Klassikaal - Verdeel de klas in groepjes en speel de escape room in één middag. Welk groepje is als eerste klaar?
  2. Meerdere speelmomenten - Geef per speelmoment één puzzel om op te lossen. Zo blijven je leerlingen dagenlang in spanning voor de oplossing. Een wedstrijdelement kan toegevoegd worden door per keer bij te houden welk groepje de puzzel als eerste klaar heeft. Welk groepje is het vaakst als eerste klaar?
  3. Individueel aan de slag -  Niemand om mee te sparren, nee, laat die individuele breintjes maar even goed nadenken. Plan een moment in waarbij iedereen zelfstandig aan de slag gaat met het maken van de escape room. Het is erg leuk om te zien hoe de individuele leerlingen dit - vaak erg verschillend - aanpakken. Zien ze het als een leuke uitdaging? Of is het een frustrerende opdracht? Hierdoor geeft het aanbieden van de escaperoom ook informatie over het sociaal-emotionele niveau van je leerlingen.

Middenbouw of bovenbouw?

Een aantal van onze escape rooms zijn in twee verschillende versies gemaakt. Een versie voor de middenbouw en eentje voor de bovenbouw. Onze escape rooms voor de middenbouw zijn in principe geschikt voor de groepen 3 t/m 5. De escape rooms voor de bovenbouw hebben we ontworpen voor de groepen 6 t/m 8.

Hieronder zie je een aantal van onze escape rooms. Misschien zit er wel wat leuks voor je tussen. Voorbereiden is niet nodig. Nadat je hebt besteld krijg je het bestand in de mail. Je drukt het af en kunt direct aan de slag met je klas. Dat noemen wij nou makkelijk, snel en goed onderwijsmateriaal.

Escape room - Het verhaal van de jacht op de boekenbende

Escape room - Het verhaal van de jacht op de boekenbende

6.99 EUR

Escape room - Museum mysterie

Escape room - Museum mysterie

6.99 EUR

Escape room - Rep en roer in het circus

Escape room - Rep en roer in het circus

6.99 EUR

Escape room in de klas -  De koning is ontvoerd

Escape room in de klas - De koning is ontvoerd

6.99 EUR

@Onderwijs&IK, Kayleigh van der Wal, 2025

Terug naar blog